Tweede editie Museum Security Event

Op 28 september 2023 vond de tweede editie plaats van het Museum Security Event van HIGH SECURITY international, georganiseerd bij Brasserie Berlage naast het Kunstmuseum. Dit evenement bracht opnieuw professionals uit de facilitaire en security afdelingen van diverse Nederlandse musea samen voor een dag vol interactie en kennisdeling.

Het thema van dit event was ‘stap in de schoenen van jouw tegenstander’, waarbij deelnemers werden aangemoedigd om proactief te kijken naar de stappen die potentiële ’tegenstanders’ zouden kunnen nemen om ongeautoriseerde toegang tot hun kunstschatten te verkrijgen. Het doel was om awareness en inzicht te creëren in de verschillende mogelijkheden, maatregelen en strategieën die musea kunnen implementeren om hun waardevolle kunstschatten te beschermen, met een specifieke focus op informatie gestuurd beveiligen.

De ochtend begon met gastspreker Jan van Twillert, die deelnemers meenam in zijn visie op museumbeveiliging. Hij moedigde iedereen aan om diepgaand na te denken over de analyse van beveiliging en de rol die factoren zoals locatie, omgeving en bezoekers spelen in dit proces. Jan bood ook concrete richtlijnen voor het ontwikkelen van effectieve beveiligingsplannen, het onderbouwen van budgettaire impact, het creëren van betrokkenheid bij medewerkers.

Na een smakelijke lunch nam Roland Heesen het woord over om zijn expertise te delen over informatie gestuurd beveiligen. Hij beantwoordde de cruciale vraag ‘hoe’ als het ging om het vervaardigen, implementeren en testen van de juiste processen binnen organisaties.

Een van de hoogtepunten van de dag was de open communicatie tussen deelnemers over de uitdagingen waarmee musea worden geconfronteerd. Dit leidde tot het delen van ideeën en het smeden van samenwerkingen om sneller en effectiever oplossingen te vinden. Het was hartverwarmend om te zien hoe de diverse musea, ongeacht hun omvang, nader tot elkaar kwamen om informatie te delen en elkaar te ondersteunen.

De afsluiting van de dag was een exclusieve rondleiding door het Kunstmuseum, waar de kunstwerken, het gebouw zelf en de beveiligingsaspecten aan bod kwamen. Een inspirerende afsluiting van een dag vol inzichten.

Wij bedanken onze gastsprekers Jan van Twillert en Roland Heesen, evenals het Kunstmuseum voor het beschikbaar stellen van de locatie en het verzorgen van de rondleiding.

Als u ook geïnteresseerd bent in deelname aan een toekomstig Museum Security Event, nodigen wij u van harte uit om contact met ons op te nemen. Samen kunnen we werken aan een veiligere toekomst voor onze culturele schatten!